Duurzaam en Gezond aan Tafel: hoe de zorg gezonder, beter en goedkoper kan

De ervaringen en inzichten die verkregen zijn tijdens het programma Duurzaam en Gezond aan Tafel hebben geleid tot het Handvest Duurzaam en gezond eten in de zorg. Het is een leidraad die bevindingen vanuit voedings- en milieu-wetenschappelijke perspectieven samenbrengt en vertaalt naar praktische en toepasbare principes. Alles draait om optimale voedingskeuzes, trends in de voorkeuren van de consument en de effecten van demografische verschuivingen.

Zorgorganisaties, en partners van de zorg in heel Nederland vinden dat het eten in de zorg aan verbetering toe is. We hebben samen laten zien dat het kán, dat het belangrijk is en dat het iedereen wat oplevert. Wij zetten ons hiervoor in en nodigen anderen uit om zich aan te sluiten. Dit is ons gezamenlijk gedachtegoed.

Herkent u zichzelf in deze 3 meest gestelde vragen?

Top 3 meestgestelde vragen

 

“Wij werken met vriesvers / convenience. We kunnen nu niet ingrijpend veranderen. Worden we niet vreemd aangekeken?”
Natuurlijk niet. U bent heus niet de enige. Onze Masterclasses gaan niet alleen over inkoop, maar ook over beleving, smaak, receptuur, menucyclus en hoe organiseer je de processen van keuken tot afdeling. Vers koken is mooi, maar geen must. Voedselverspilling terugdringen is zinvol ongeacht je keukenproces of bereidingswijze. Daar boek je altijd succes mee! 

“Wij koken kleinschalig en hebben geen geïnstitutionaliseerde keuken. Kunnen we dan wel deelnemen?”
Ja, want we besteden aandacht op ieder niveau van maaltijdbereiding en aan alle verschillende doelgroepen. Oók voor ouderen in woongroepen, GGZ-cliënten of jongeren die even adempauze nodig hebben, is gezond eten en slim inkopen van levensbelang. Hoe organiseer en motiveer je deze groepen? Daar helpen we bij.

“Ik ben geen kok. Wie kunnen we het beste inschrijven?”
De Masterclasses zijn gericht op visieontwikkeling evenals concrete uitvoering. Lees: bevlogenheid én realiteit. Ideaal is een team van facilitair manager, hoofd voeding en iemand van inkoop of verantwoordelijke voor MVO. Hebt u zulke functionarissen allemaal niet, want u bent een kleine organisatie? Natuurlijk is dat prima. Dan komt u als directeur met 2 van uw meest enthousiaste verzorgenden. En helpen we u samen het verschil te maken in uw organisatie. 

En… eerlijk zeggen… hebt u zichzelf misschien een van deze 3 ja-maars horen denken?

Top 3 ‘Ja-maar’

 

“Het is voor ons nog te vroeg/we zijn ons aan het orïenteren/we zitten in een reorganisatie”
Juist in een periode van verandering helpt dit programma om de overwegingen rondom de maaltijdvoorziening op een rijtje zetten en te baseren op feiten. Deelnemen betekent niet dat u móet veranderen. Het betekent wel dat u weet waar u keuzes op baseert. In tijden waarin u vecht om het hoofd boven water te houden, maakt dit u sterker.

“Ik ben al bezig met onze leverancier”
Het één sluit het ander niet uit. Duurzaam Gezond aan Tafel heeft een duidelijke structuur, maar dwingt u niet om andere activiteiten te laten liggen. Het is een aanvulling op mogelijke verbetertrajecten die al lopen en kan daarin meer grip geven, bijvoorbeeld met de handige online tool. Werken aan uw eigen deskundigheid en kracht, binnen een onafhankelijk programma, kan nooit verkeerd zijn.

“We doen het al heel goed, we zien geen noodzaak voor deelname”
Dan krijgt u van ons applaus. Maar wat denkt u van de waarde die uw kennis heeft voor een ander? Diverse deelnemers aan Duurzaam en Gezond aan Tafel staan bekend om hun hoge kwaliteit en hun lage verspilling. Zij doen mee om anderen te inspireren, maar óók omdat ze denken dat ze nooit zijn uitgeleerd. En u?