
Een bijzonder dagje in Bosch en Duin
De grootste groep van het landelijke programma Duurzaam en Gezond aan Tafel – die van Midden- en Oost-Nederland, beleefde op 1 februari de tweede masterclass. Daarvoor kwamen de bijna 50 deelnemers vanuit alle windstreken naar het centraal gelegen Bosch en Duin. Accolade Zorg ontving het gezelschap daar gastvrij in locatie De Wijngaard, ruim en ruimtelijk gesitueerd.
De gasten stuitten bij binnenkomst direct op een lokale boer, die in het kader van local2local appelsap en stukjes brood met biologische perenstroop liet proeven. In de statige kerkzaal van het Christelijke zorgcentrum heette locatiemanager én deelnemer Hans Schutte zijn groepsgenoten vervolgens welkom. Hij schetste een beeld van Accolade Zorg en etaleerde direct de ambitie op voedingsgebied. Schutte gaf aan dat de keuken onder druk staat maar geen sluitpost mag zijn. ‘Voeding moet prioriteit nummer 1 zijn’, klonk het stellig, met de toevoeging dat er hard gewerkt werd aan de bewustwording. Alle aanwezige zorgorganisaties presenteerden daarna de resultaten van de nulmetingen op het gebied van voedselverspilling, maaltijdtevredenheid, duurzame inkoop en de financiële begroting. Daarbij werden ook hulpvragen en – aanbiedingen naar elkaar geformuleerd.

In de lunchpauze – waarin ook de keuken van De Wijngaard werd aangedaan, werd een kijkje genomen bij een demonstratiekast van een innovatie kweekmethode van groente, met behulp van led licht. Dit bleek een mooie opwarmer voor het filmpje ‘The Future of Food’ van trendwatcher Adjiedj Bakas. Die toekomst bleek soms al erg dichtbij te zijn. Helemaal hier en nu is smaaksturing. De presentatie daarover van Eric-Jan Wissink viel opnieuw in de smaak, niet in het minst vanwege zijn eigengemaakte chocolade lollies. Ter afsluiting van een geanimeerde dag gingen de deelnemers met elkaar in gesprek tijdens ronde tafelsessies over verbeterpunten van de al genoemde pijlers van het programma, alsmede de visie op voeding. Dat leverde wederom vellen vol interessante en bruikbare suggesties op. Deze worden door Diverzio in kaart gebracht en daarna gedeeld naar alle organisaties. Begin maart vervolgt deze regio het programma. Dan wordt gekeken naar de voedingsvisie per organisatie en het in de praktijk brengen van de verbeterpunten.

Duurzaam en Gezond aan Tafel wordt mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van het ministerie van VWS, Stichting De Friesland, regionale Rabobanken en Diverzio.