Skip to content
FacebookTwitterYouTubeLinkedin
 
(013) 440 02 22Info@diverzio.nlSpoorlaan 348 5038 CC Tilburg
duurzaam en gezond aan tafelduurzaam en gezond aan tafel
duurzaam en gezond aan tafel
Duurzaam en gezond aan tafel
  • Home
  • Programma
  • Meedoen
  • Ervaringen
  • Nieuws
  • Handvest
  • Contact
  • Home
  • Programma
  • Meedoen
  • Ervaringen
  • Nieuws
  • Handvest
  • Contact

TV-uitzending NPO Vara Groen Licht over voedselverspilling in de zorg

Vara programma Groen Licht gaat op bezoek bij de Sint Maartenskliniek in Nijmegen die als eerste begon met beter en verser koken voor de patiënten. Daarvoor had de kliniek voormalig topkok Jelle Ferwerda aangetrokken. Jelle had al op heel hoog niveau gekookt voor diverse horeca- bedrijven waaronder Chateau Neercanne en hij vindt het heerlijk dat hij nu mag werken in de Maartenskliniek. Hij vindt dat ook de aankleding van een maaltijd er goed uit moet zien; daarmee maak je het voor de patiënt veel aantrekkelijker om te eten. Bij de Sint Maartenskliniek is de verspilling van eten teruggedrongen tot 1-3%.

Groen Licht ging ook kijken bij het Westfriesgasthuis in Hoorn dat volgens dit principe van Diverzio werkt en zij hebben hun verspilling weten terug te brengen van 40% tot 6%.

De koks zijn daar op bijscholing gestuurd om meer smaak gestuurd te koken. Want patiënten die medicatie krijgen of ziek zijn hebben een andere smaakbeleving dan gezonde mensen. Iemand met kanker kan zoet, zuur of zout heel anders proeven en als een kok dat weet kan hij met verse kruiden toch een goeie smaak ontwikkelen in een gerecht waardoor de patiënt het toch lekker vindt en zijn eten opeet.

In feite is op deze manier eten inkopen en bereiden een win- win situatie omdat alle partijen erbij gebaat zijn. Bovendien maakt het de koks ook veel blijer want ze koken weer zoals het ambacht het hun geleerd is. En staan ze niet meer in zogenaamde gaarkeukens of alleen maar kant- en-klare maaltijden op te warmen.

Gemist? Klik hier om de uitzending te bekijken!

Lees ook

Pitch & match slotbijeenkomst – 14 oktober 2020
18 juni 2020
Inspirerende aftrap voor Duurzaam en Gezond aan Tafel in regio Haaglanden
5 december 2019
Startbijeenkomst Duurzaam en Gezond aan Tafel regio Haaglanden – 2 december
3 oktober 2019
Wat is duurzaam en gezond aan tafel?

Over Duurzaam en gezond aan tafel

Social

Vind ons op:

FacebookTwitterYouTubeLinkedin
Contact
  • Tel: (013) 440 02 22
  • Adres: Spoorlaan 348 5038 CC Tilburg
  • E-mail: Info@diverzio.nl