
Duurzaam en Gezond aan Tafel van start in regio Zuid Nederland
Het eten voor patiënten en bewoners van zorgorganisaties in het Zuiden van ons land zal er de komende tijd op vooruitgaan. Het landelijke programma Duurzaam en Gezond aan Tafel van stichting Diverzio is vandaag van start gegaan in deze regio. Bij BrabantZorg in Uden kwam de regionale groep van Brabantse en Limburgse zorgorganisaties bijeen voor de eerste van een serie masterclasses. Ze gaan actief aan de slag met beter en duurzamer eten en drinken, dat hoger gewaardeerd wordt door hun gasten en cliënten. Daardoor belandt er minder eten in de afvalbak en kunnen de kosten omlaag.
De deelnemers aan de eerste masterclass Duurzaam en Gezond aan Tafel werden op een zeer bijzondere locatie van BrabantZorg -de Kruisherenkapel in Uden- gastvrij ontvangen. Gedurende de dag maakten zij kennis met elkaar én met de visie op eten en drinken van de Nijmeegse Sint Maartenskliniek, één van de koplopers op het gebied van duurzame en gezonde voeding. Tussendoor nam men een kijkje in de keuken van de nabij gelegen BrabantZorg-locatie Zorgcentrum Sint Jan.
In het middagprogramma werd uitgebreide informatie verschaft over de vier speerpunten van het programma: duurzame inkoop, het aanpakken van voedselverspilling, verhogen van de maaltijdtevredenheid én het streven naar een positief financieel plaatje. De deelnemers kregen onder meer meetmethodieken aangereikt, waarmee ze in hun eigen organisatie aan het werk kunnen. Vóór de volgende masterclass – eind januari – moeten ze hun huidige situatie en ambities in kaart hebben gebracht. Aan het eind van het programma hoopt elke deelnemende zorginstelling – ziekenhuis, ouderenzorg of ggz – dan een fikse besparing te hebben gerealiseerd.
Aan de masterclasses in de regio Zuid Nederland wordt deelgenomen door de volgende zorginstellingen:
BrabantZorg, Bernhoven, Cicero Zorggroep, Groenhuysen, Het Laar, Prisma, Ruitersbos, Stichting Elisabeth, Surplus Groep, Thebe, Vincent van Gogh voor geestelijke gezondheidszorg en Vitalis Groep.

Duurzaam en Gezond aan Tafel wordt mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van het ministerie van VWS, Stichting De Friesland, regionale Rabobanken en Diverzio.