Masterclass Reeks

Vijf Masterclasses over de integrale aanpak van de zorgketen. Zorgprofessionals leren verbetering van de maaltijdbeleving, smaak, kwaliteit, kostenbeheersing en reductie van voedselverspilling in de praktijk te brengen. Via de Masterclasses krijgen zij inspiratie, motivatie, kennisverspreiding en – uitwisseling en werken we aan praktische doelen en oplossingen voor knelpunten.

Masterclasses vinden plaats in de eigen regio en bestaan uit vijf hele dagen, los van de tijd die benodigd is voor het uitvoeren van onderzoek en het tot stand brengen van een verbeterplan. De deelnemers gebruiken de tijd tussen de bijeenkomsten om de nieuw verworven kennis toe te passen in hun eigen praktijk.

Praktijkgericht onderzoek

Bij de deelnemende zorginstellingen worden onderzoeken uitgevoerd op het gebied van maaltijdwaardering en -beleving, integrale kosten, duurzame inkoop en voedselverspilling. Daardoor realiseren de deelnemers meer inzichten en kunnen ze benchmarken. Er is begeleiding van Diverzio. Voor de deelnemers is er een ruime hoeveelheid (online) informatie hoe onderzoeken uit te voeren, van tips & tricks tot en met handige vragenlijsten. Bovendien is er een heel eenvoudig meetinstrument: het dashboard. 

Monitoring met het Diverzio Dashboard

Iedere deelnemende organisatie krijgt een inlog voor het Diverzio Dashboard. Daarop zie je in een oogopslag waar je staat en heb je snel inzicht in wat je kunt verbeteren of bijsturen. De online tool is zo gemaakt dat je heel goed je voortgang in de gaten kunt houden en resultaten overzichtelijk terugziet. Je maakt goed gefundeerde keuzes en kunt met de handig vormgegeven data ook gemakkelijk collega’s meenemen in je proces.
Instructies, enquêtes, verbeterplannen en praktische tips zijn zo te downloaden op laptop of tablet.

Begeleiding on the job

Vanuit hun eigen ambitie maken alle deelnemers een verbeterplan met haalbare doelen. Ze gaan met de aangereikte kennis en tools aan de slag om door de inzet van duurzaam en gezond eten en drinken, de maaltijdkwaliteit en de tevredenheid te verhogen en de voedselverspilling structureel te verminderen. Het is belangrijk dat de ervaringen van de praktijk van alledag ingebracht worden. Het leren van elkaar is niet te onderschatten!

Diverzio geeft de coaching per zorgorganisatie. Niet alleen op het gebied van integrale ketenaanpak, maar ook door te laten zien hoe vanuit een voedingsvisie en ontwikkeling van beleid gewerkt kan worden naar haalbare resultaten. Verbeterpunten kun je dan structureel inbedden in de organisatie; denk aan processen, duurzame inkoop, kooktechnieken, bereidingswijze, werkindelingen en menu’s.

Plaats, datum en tijd

Van het najaar 2016 tot zomer 2017 werkten ruim 100 zorgorganisaties binnen het programma Duurzaam en Gezond aan Tafel in 6 regio's toe naar betere kwaliteit, minder verspilling en lagere kosten. Samen vormen zij een nieuwe landelijke beweging naar beter eten in de zorg.  

Klik hier voor een filmcompilatie van Duurzaam en Gezond aan Tafel editie 2016 - 2017


Vraag naar het programma voor het komende jaar.

Contact




Duurzaam en gezond aan tafel is een initiatief van

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Rabobank
Stichting de Friesland
Diverzio